Жълт код за силен вятър в 16 области днес

Жълт код за силен вятър в 16 области днес | StandartNews.com

През по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и силен поривист вятър от юг-югозапад. След обяд над западните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се понижат.

Още сутринта от запад ще започнат валежи, които по-късно през деня ще обхванат цялата страна. След пладне ще има условия и за гръмотевици и градушки. Минималните температури ще са предимно между 7 и 12 градуса, a максималните ще са между 15 и 20 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца.

Жълт код заради очакван силен вятър е обявен в 16 области на страната днес. Предупреждението е в сила за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Кърджали и Благоевград. След полунощ по долината на Струма ще духа силен и бурен южен вятър с пориви до 24 м/сек. Сутринта вятър ще се ориентира от запад-югозапад и ще отслабне.

В районите на изток ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър с пориви до 22-24 м/с. След обяд вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад.

В областите на юг - Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър с пориви до 25 м/с. По-късно през деня вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад.

Жълт код е в сила и за крайбрежните райони на Черно море. Там ще духа поривист южен вятър с максимална скорост 15-20 м/сек. Следобед вятърът временно ще отслабне, вечерта ще се ориентира от запад и отново ще се усили до 14-17 м/сек.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще бъде ветровито. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен югозападен вятър. Облачността ще е значителна и ще има валежи от дъжд, над около 1900 м - от сняг. Ще има и гръмотевици. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 8 градуса, на 2000 м - около 3 градуса.

По Черноморието ще бъде ветровито. Ще духа силен поривист вятър от юг-югозапад. Привечер ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите ще се понижат. Облачността ще е значителна и след обяд ще има валежи от дъжд. Максималните температури ще са между 14 и 18 градуса. Вълнението на морето ще е 2-4 бала. Температурата на морската вода е 7-8 градуса.

В понеделник ще има променлива облачност, само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Температурите се понижат още малко. В Северна и Източна България през по-голямата част от деня ще бъде ветровито. Към вечерта и там вятърът ще отслабне, през нощта в повечето райони и ще стихне, а облачността навсякъде ще намалее до ясно време.

Във вторник сутринта минималните температури ще са близки до 0 градуса. През деня ще бъде слънчево, над западните райони с висока облачност. Ще се появи южен вятър и ще започне затопляне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай