Защо 527 дървета в Борисовата градина бяха отсечени

Защо 527 дървета в Борисовата градина бяха отсечени | StandartNews.com

527 дървета бяха „вандалски отсечени" в столичната Борисова градина, в частта ѝ близо до бул. „Драган Цанков", сигнализира общинският съветник Марта Георгиева.

„Притеснена съм, че въпреки моите усилия като общински съветник и огромния натиск от загрижените граждани, практиките на Столичната община (СО) по провеждане на безогледни сечи на дървета не се променят", каза тя в предаването „Тази сутрин" по bTV.

Георгиева посочи, че „това се извършва в центъра на София, в Борисовата градина, която е паметник на градинско-парковото изкуство, без отчетни документи, каквито се изискват по наредбата на СО, няма експертно становище за всяко едно дърво, няма и съгласуване с Министерството на културата, тъй като това е паметник на културата и резерват".

„Притеснява ме и че тази сеч е изключително близо до едно място, в което по проекта за подробен устройствен план (ПУП) се предвижда застрояване – между „Драган Цанков" и розариума в проекта за ПУП планират да издигнат нова сграда – музей на София", каза общинският съветник.

Тя посочи още и че няма указателни табели или каквато и да е информация за гражданите – обяснение, „за да се разсеят притесненията, че не се режат първо здрави и безопасни дървета, а да се оставят сухите и опасните, за да се налага все повече и повече сеч". Няма дори предпазни бариери или някакви ограждения.

Директорът на Дирекция „Поддържане на зелената система" Борис Кишкилов обясни, че още през 2016 г., съгласно разработка на научноизследователския сектор към Лесотехническия университет, е изготвена инвентаризация и подробен анализ на състоянието на дървесно-храстовата растителност в парка. Оценката е показала, че общото състояние е влошено. Тя е разгледана от комисията по опазване на околната среда при Столичния общински съвет, а през август миналата година се е преминало към маркиране на дърветата. Маркирането пък е било разгледано от специално създадена междуведомствена комисия. Ясно е посочено, че дърветата трябва да се премахнат, тъй като са опасни, каза той.

Според него не може да се говори за сеч заради интерес към дървения материал или строеж.

Лесовъдът Альоша Даков посочи, че основната цел е била осигуряване на безопасност за посетителите на парка. Втората цел е била да се съхрани биологичното разнообразие, затова са оставени биотопни дървета, макар да са във влошено състояние или сухи, но целта е да има хранителна база за птиците, за да се запази уникалната екосистема на парка. Тези дървета са на достатъчно безопасно разстояние от алеите, увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай