За осма поредна година чистим България заедно

За осма поредна година чистим България заедно | StandartNews.com

bTV Media Group организира инициативата „Да изчистим България заедно" за осма поредна година. Тази година тя стана част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018.

На 15 септември, в Световния ден на почистването, България чисти заедно с милиони доброволци от 150 страни. Тази година bTV Media Group организира акции на 1155 локации в цялата страна. Всички 28 областни администрации и 265 общини се включват в кампанията традиционно всяка година.

В Софийско тази година са организирани 26 акции за деня на голямото почистване.

Едни от най-мащабните доброволчески акции ще са на Черноморието. В областите Варна и Бургас са организирани над 20 акции – по плажните ивици, защитени зони, планински зони и дори морското дъно. В морските градове почистването ще бъде не само на суша, но и под вода – десетки водолази ще чистят морското дъно в Созопол и Варна. Стотици доброволци ще се съберат и за да изчистят едни от най-красивите плажове в България.

Чистенето по вода ще продължи и в яз. Батак, където група доброволци с кану-каяци ще извозят боклук от о. Голака. Освен надълбоко, на 15 септември ще се чисти и нависоко.

Стотици хора ще се включат в акцията на Белмекен, където сили ще обединят не само български доброволци, но ще се отзоват и спортисти от международни отбори. Едно от любимите места на софиянци – Природен парк „Витоша", за поредна година ще привлече хиляди доброволци, които освен с почистване, ще се включат и с облагородяване на околната среда.

И тази година няма да бъдат пропуснати и едни от най-замърсените места в страната. Със специална акция с тежка строителна техника ще се чисти нерегламентираното сметище между с. Граница и с. Слокощина (обл. Кюстендил).

На 15 септември всички доброволци ще могат да отбележат местата, които почистват и на специална карта. В нея всички участници ще могат не само да маркират мястото, но и площта на изчистената територия и броя доброволци на тяхната акция.

Изнесени водещи и репортери на bTV в цялата страна ще проследят най-мащабната доброволческа инициатива. Екипът на най-гледаната телевизия в България ще отразява през целия ден акциите у нас в градове, паркове, исторически забележителности, планински зони, реки, плажни ивици, пещери и дори под вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай