Неделя,

Василева откри в Плевен прогностичен център на НИМХ – БАН

От: Администратор -
584
Василева откри в Плевен прогностичен център на НИМХ – БАН
A
A
A

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри Регионалния прогностичен център на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН в Плевен. Филиалът на НИМХ – БАН отговаря за Северозападна и Централна Северна България (включително водосбора на р. Янтра) и поддържа 290 метеорологични и хидроложки станции. В Центъра постъпват данните от измерванията на станциите, радарна и спътникова информация, резултатите от прогнозата на числени метеорологични модели.

„Работим в изключително добра координация и партньорство с НИМХ", заяви министър Василева. Това е уникална форма за взаимодействие, която ни дава възможност да осигуряваме целево финансиране за работата на НИМХ и осигуряване на научната база. През годините на това сътрудничество бе постигнато много. Развива се и новата система за ранно предупреждение в Централна България, която се намира в Плевен. Съвместно с НИМХ работим и по изграждане на системата за ранно предупреждение в Горна Тунджа, допълни министърът.

Директорът на НИМХ – БАН проф. Христомир Брънзов сподели, че чрез информацията се следи както моментното състояние на нивото на реките, така и климатичните промени, които интересуват най-много обществото. Под контрол са явления като наводнения, силни ветрове и снегонавявания, които през последните години са много актуални в нашата страна, посочи професор Брънзов.

В рамките на трансграничния българо-румънски проект WATER и програмно финансиране от МОСВ, за нуждите на Регионалния прогностичен център бяха доставени и въведени в експлоатация автоматични телеметрични станции, хидрометрични витла, прецизни геодезични прибори и компютри. С новото оборудване бяха подобрени мониторингът и информационната среда и се създадоха единни стандарти и модели за прогнозиране на речния отток в Долен Дунав.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички