В България се спортува 4 пъти по-малко от средното за ЕС

В България се спортува 4 пъти по-малко от средното за ЕС | StandartNews.com

Едва около 10 процента от населението у нас, или почти 1 от всеки 10 българи, спортуват активно поне два часа в седмицата, показват данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през миналата година, които БТА цитира. Средният показател за ЕС-28 е около 40 процента, или почти 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно.

По този показател зад нас са единствено румънците, където едва около 7 процента се занимават активно със спорт, при показател за Дания например - 80 процента или почти 8 от всеки 10 датчани, които са спортували активно. Други страни с физическа активност над 50 процента са още Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция и Германия.

В същото време около 70 на сто от сънародниците ни се самоопределят с много добро или добро здраве, докато само 10 на сто са посочили, че здравето им е много лошо или лошо. Самооценката ни е почти толкова висока, колкото и в страни като активно спортуващите Ирландия, Дания, Холандия и Швеция. Там над 80 на сто от анкетираните смятат, че са най-малко в добро здраве.

Най-ниско оценяват състоянието си в Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Португалия и Унгария. Там около 50 на сто от хората смятат, че са в добро или отлично здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай