Ще вкарват второ ЕГН в личните ни карти

Ще вкарват второ ЕГН в личните ни карти | StandartNews.com

3 Единният граждански номер (ЕГН) и системата ЕСГРАОН ще действат поне още от 10 години у нас, прогнозират експертите. В този период ЕГН-то ще остане все така лесно пробиваемо от фалшификатори.

Преди дни телевизионно разследване показа нагледно как за 10 минути могат да се генерират 4-те цифри след рождените дати на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Валентин Радев.

Начинът за защита е все по-малко ЕГН-то да се ползва самостоятелно за идентификация или достъп до база данни. Тоест - ще се разработват системи, в които то винаги да е в комбинация с други данни - номер на лична карта, адрес. По екзотичните предложения са сред тях да попадат и цвят на очите, година на дипломиране, размер на обувките и т.н.

Електронен идентификатор, който осигурява достъп до база данни в интернет, ще се монтира в новите ни лични карти. Това е една от идеите, които ще се гледат във вторник в Министерския съвет при обсъждането на проектите за защита на личните данни, съобщи "Дарик радио", цитирайки "Труд".

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност. В бъдещите лични карти трябва да има чип, какъвто се слага от близо 10 години в международните паспорти. Предвижда се чипът да съдържа три компонента. Първият са биометричните данни - снимка и пръстов отпечатък. Вторият е електронния идентификатор - наричан от спецовете е-ЕГН, а третият - електронен подпис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай