Съдът прибра в ареста една от чиновничките от фонд „Земеделие"

Съдът прибра в ареста една от чиновничките от фонд „Земеделие" | StandartNews.com

36-годишната Йорданка Георгива била „мозъкът" на престъпната схема с подкупите, разследвани от ДАНС

Варна. Най-тежката мярка „задържане под стража" наложи Варненският апелативен съд на една от чиновничките от фонд „Земеделие", въпреки че окръжните магистрати бяха отхвърлили искането на обвинението преди това за постоянен арест.

36-годишната старши експертка в Регионалния технически инспекторат на ДФ „Земеделие" във Варна Йорданка Георгиева е била „мозъкът" на престъпната схема за изнудване на земеделски производители, стана ясно на проведеното заседание на апелативните магистрати.

Те разгледаха протест на прокуратурата срещу пускането й под домашен арест от ВОС заради това,че е майка на две малки деца, едното от които с хронично заболяване. Обвинението изкара куп нови доказателства извън папките на досъдебното производство –от разпити и разпознаване, с които кръгът на засегнатите лица се увеличава. Мярката задържане под стража беше потвърдена от Варненския апелативен съд за задържания Георги Герджиков от Добрич, бивш служител от фонд "Земеделие", който осигурявал „клиентите" за изнудване и подкуп. Съдебното заседание беше прекъснато от вик на негов родственик в залата, който каза, че доказателствата на прокуратурата са скалъпени. Председателят на Апелативния състав Ангелина Лазарова му наложи глоба от 100 лева и го отстрани от залата.

15 600 лв. подкупи са прибрали от земеделски стопани за 20 дни задържаните при акция на ДАНС на 19 ноември двете чиновнички от фонд "Земеделие" във Варна. Помагачът им - бившият служител на фонда от Добрич, не е участвал в две от "сделките" за общо 1600 лв.37-годишният съучастник отговаря за взети 14 000 лева.

С мярка "подписка" се е отърва още на предното заседание-на ВОС другата чиновничка Надя Вълчева-Манчева, която е съдействала при разследването.

По закон подкупът е тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години, с глоба до 20 000 лв. и лишаване от право за заемане на длъжност, припомниха магистрати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай