Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна

Рисковата ситуация с язовир „Рогозен 1“ е преодоляна | StandartNews.com

Рисковата ситуация на „Рогозен 1" на практика е преодоляна и нивото на язовира е спаднало в последните часове с 28 см. Това обяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР Николай Николов.

Във връзка с извънредната ситуация в община Хайредин се проведе извънредно заседание на Министерски съвет, на което бяха набелязани мерки за аварийно-възстановителни дейности на хидротехническото съоръжение.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов от 14.30 ч. ще бъде направен оглед на язовир „Рогозен 1", за да бъдат издадени предписания за неговото аварийно укрепване. На място ще присъстват заместник-министърът на енергетиката, представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и представители на предприятие „Язовири и каскади" към Националната електрическа компания. Ще бъде указано пълно съдействие от страна на властите за справяне с критичната ситуация.

„Нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код "червен". Изключение прави река Скът при Мизия", обясни гл. комисар Николов. Въпреки повишаващото се ниво, не се очаква да достигне опасната кота на преливане.

С 54 см се е повишило нивото на река Дунав при Свищов за изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологична станция-Свищов. Водният стоеж на реката там е 432 см.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай