Решават проблема с Офицерския плаж, но догодина

Решават проблема с Офицерския плаж, но догодина | StandartNews.com

Въпреки мръсната вода "смелчаци" влизат в морето

От община Варна обещават проблемът с мръсната вода на Офицерския плаж да бъде решен, но пак догодина. Морската вода на плажа за поредно лвто е с завишено количество на ешерихия коли и чревни ентерококи. Всяка година проблемът излиза на дневен ред, но това не пречи на смелчаците да влизат в заразената вода.

„Резултатите от първото проби са неблагоприятни. Тези микороорганизми могат да окажат влияние върху здравето на къпещите се", съобщи пред Нова телевизия представител на Регионалната здравна инспекция в морската столица.

За решаването на проблема, по данни на общината, са нужни над два милиона лева. „През миналата година беше разработен проектът за заустване на 430 метра навътре в морето. Той в момента се съгласува с различните институции. Надяваме се да получим пари за проекта от ПУДООС, но искането за финансиране все още е подадено", коментира Петър Гърбузов от Община Варна. Още през 2015 година общината обеща проблемът да бъде решен.

Концесионерът обаче предупреждава, че трябва дълбоководно заустване на поне една миля навътре в морето. Той смята, че при обилни дъждове отново ще има замърсяване и не само на Офицерския плаж. Нарушен е интересът на държавата, защото на този етап тя губи от затварянето на плажа, смята концесионерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай