Петък,

Решават проблема с Офицерския плаж, но догодина

От: Администратор -
378
Решават проблема с Офицерския плаж, но догодина
A
A
A

Въпреки мръсната вода "смелчаци" влизат в морето

От община Варна обещават проблемът с мръсната вода на Офицерския плаж да бъде решен, но пак догодина. Морската вода на плажа за поредно лвто е с завишено количество на ешерихия коли и чревни ентерококи. Всяка година проблемът излиза на дневен ред, но това не пречи на смелчаците да влизат в заразената вода.

„Резултатите от първото проби са неблагоприятни. Тези микороорганизми могат да окажат влияние върху здравето на къпещите се", съобщи пред Нова телевизия представител на Регионалната здравна инспекция в морската столица.

За решаването на проблема, по данни на общината, са нужни над два милиона лева. „През миналата година беше разработен проектът за заустване на 430 метра навътре в морето. Той в момента се съгласува с различните институции. Надяваме се да получим пари за проекта от ПУДООС, но искането за финансиране все още е подадено", коментира Петър Гърбузов от Община Варна. Още през 2015 година общината обеща проблемът да бъде решен.

Концесионерът обаче предупреждава, че трябва дълбоководно заустване на поне една миля навътре в морето. Той смята, че при обилни дъждове отново ще има замърсяване и не само на Офицерския плаж. Нарушен е интересът на държавата, защото на този етап тя губи от затварянето на плажа, смята концесионерът.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички