Предлагат да се забрани пушенето в пристройките на заведения

Предлагат да се забрани пушенето в пристройките на заведения | StandartNews.com

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане законови промени, с които да бъде въведена тотална забрана за пушене на закрито и да се сложи край на пушенето в пристройки на заведения, съобщава NOVA. Промяната засяга и наргилетата. Наесен ще стане ясно дали предложенията ще бъдат факт.

Пълна забрана за пушене в пристройки на заведения, които често виждаме да са оградени с найлонови стени и тавани, като тя ще важи и за наргилетата - това са част от промените в Закона за здравето, подготвяни от ресорното министерство и публикувани за обществено обсъждане.

В заградените с найлони пристройки на заведения да не се пуши, предвиждат промените. Те ще се определят като затворени обществени помещения, като под такива се разбира и места с покрив и три стени, независимо от материала, от които за изградени, обясни Снежана Поповска, главен експерт в здравното министерство. С промените ще бъде забранено и пушенето на наргиле в заведенията. "Всичко продукти за наргиле, съдържащи или несъдържащи тютюн, попадат в забраната, защото до момента така успешно се заобикаляше забраната за тютюнопушене", каза Поповска.

"Очаквам загубите да са 20% или дори повече", заяви Анна Петрова, управител на заведение.

Здравните власти аргументират предложенията за промени с вредите за здравето, които се нанасят от тютюнопушенето. "Независимо какво гори, когато се извършва процесът горене, се отделят токсични вещества, които вредят не само на дихателната система, но и на целия организъм", каза пулмологът д-р София Ангелова. Според нея вредата от наргилето е същата като тази от цигарите. "Ако седиш в нергиле бар и пушиш в продължение на 80 или 120 минути, поемаш дим, който е равен на дима от 100 изпушени цигари", каза лекарят.

Санкциите за собствениците на затворени помещения, в които се пуши, ще бъдат от 300 до 5000 лева.

Обсъждането на промените ще продължи месец. Наесен ще стане ясно дали те ще бъдат факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай