Понеделник,

Правителството ще разпише срокове за скоростен път Ботевград - Видин

От: Администратор -
Правителството ще разпише срокове за скоростен път Ботевград - Видин
A
A
A

Правителството решава днес за изграждането на скоростния път Ботевград – Видин, като ще разпише срокове за разширяване на отсечката до Мездра и строителство на трасе с магистрални габарити до Дунав мост 2.

Договорката за решението беше постигната на среща с протестиращи граждани от Северозапада с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет миналата седмица. Той разговаря с тях след пет поредни съботи на протести, при които блокираха движението по първокласния път София – Видин и достъпа до втория мост над Дунав.

Хората от региона от региона обявиха, че искат магистрала до Видин и предупредиха, че протестът им може да прерасне в гражданско неподчинение.

След срещата регионалният министър Николай Нанков обяви, че пътят в някои участъци ще бъде скоростен, а в други ще бъде автомагистрала. Като краен срок за изграждането му властта държавата си постави 2022 година.

Строителството ще се осъществи на етапи, като първите изградени отсечки ще са Видин – Ружинци и Мездра – Ботевград. Към момента това са и най-рисковите участъци за пътуване в Северозападна България.

По пътя, който днес прави връзка и към Дунав мост 2, трафикът на тежкотоварни автомобили е засилен, а пътните инциденти са ежедневие. На места трасето минава и през населени места с остри завои и стръмни наклони, което прави движението опасно.

За бързата и сигурна връзка на Северозападна България със столицата важна роля ще изиграе тунелът под старопланинския проход "Петрохан". Към момента работата по него е все още на етап геоложки проучвания. След това ще бъдат възложени и предпроектни проучвания, които следва да са готови до края на тази година.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички