Показват в Лондон златото на Свещари

Показват в Лондон златото на Свещари | StandartNews.com

Фотоизложбата ще бъде подредена в Българския културен институт

Тракийското злато от Свещари ще бъде показано пред публика в Лондон. Съкровищата от древността, изровени от земята край Исперих, където преди векове е процъфтявала държавата на гетите, ще бъдат изложени във вид на фотоси в галерия „София" на Българския културен институт в британската столица.

30 фотоплатна на артефакти, открити от 2012 година досега от експедициите на професор Диана Геергова в археологиическияя резерват „Сборяново" ще покажат на посетителите най-ценната част от находките. Автор на фотосите е журналистът от Исперих Драгомир Богомилов.

Изложбата е посветена на празника на българската култура 24 май. Откриването е насрочено за 26 този месец и на него ще присъства и посланикът на България в Обединеното кралство Константин Димитров.
Сбирката от фотоси на Драго Богомилов е уникална, защото той е единственият документалист, запечатал на лента автентичните миигове на откривателство по време на археологическите експедиции, съобщават организаторите.
Това е второто експониране на фотосите със златото от Свещари в чужбина. Първата изложба със снимки на тракийските съкровища, открити от проф. Гергова край Исперих, бе представена в Москва през зимата на 2013 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай