По 6 ученици в паралелка за занаят

Дуалното обучение става масово, няколко милиона евро от ЕС помагат на бизнеса за стипендии на ученици и обучение на наставници

По 6 ученици в паралелка за занаят | StandartNews.com

Държавата вече ще финансира защитени професии и търсени професии. Областните управители ще подават в МОН списъците за тях според нуждите на компаниите в съответния регион. Голямата новина за бизнеса съобщи вчера в Русе Мария Тодорова, директор на Дирекция „Професионално образование и обучение" в МОН, на 20-ата дискусия „Да! На българската икономика", организирана от в. „Стандарт" и КРИБ. Революционната промяна, която ще помогне на фирмите, да решат най-болния си проблем - липсата на качествено подготвена работна сила, не свършва до тук. За да се профилира максимално професионалното образование според нуждите на бизнеса по региони, държавата вече ще позволява и миниатюрни паралелки - от 6 деца. За съществуването им със средства ще помага и бизнесът.

С промяната в Постановление 64 на МС от 25.03.2016 г. ще защитим допълнително т.нар. „за защитени професии" като заложим условието да не се изисква една паралелка да има минимум 18 ученици, а половината – минимум 9, съобщи Тодорова. В промените на постановлението ние сме посочили, че в паралелките за защитени професии вече ще могат да се обучават и дори 6 ученици, тъй като не винаги нуждите на даден бизнес или предприятие са големи, обясни тя. Така с дофинансиране от страна на бизнеса ще може да се гарантира и съществуването на миниатюрни паралелки, каквито досега не беше възможно да има, посочи Тодорова. Тя заяви, че досега държавата се е грижела за защитените професии главно чрез вишето образование, докато сега тази грижа се пренася и на ниво средно образование - за подготовката на средни технически кадри. "Тази година на „ръчен режим на управление" успяхме да подпомогнем Корабния техникум в Русе, така че да не загине паралелката, която осигурява кадри на Дунавския драгажен флот (ДДФ). Въпреки че остава с по-малко деца, с дофинансиране от държавата тя ще продължи да съществува, посочи като пример Мария Тодорова в отговор на въпрос на дългогодишния директор на дружеството Валери Иванов.

Професионалното образование и заетостта бяха централни теми на преставителния форум. "Стандарт" събра на една маса представители на изпълнителната и местната власт, бизнеса и научните среди. В дискусията в зала „Европа" на емблематичното
Доходно здание участваха над 140 фирми от Русе и региона. Целта ни днес е да направим пътна карта за развитието на Русе като индустриален лидер на Северна България. Наш дълг е да възродим славата на Русе и да превърнем града в истинска дунавска столица на България, каза главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова.

Дуалното обучение става масово, съобщи още Мария Тоторова. Тя призова бизнеса да се включи в процеса. За целта се очакват няколко милиона евро по структурните фондове. Проектът стартира още през декември, най-късно януари. С тези средства бизнесът ще бъде подпомогнат в заплащането на стипендиите на учащите се, както и на техните наставници. Това е първата крачка към масовизирането на дуалното обучение, посочи Мария Тодорова. Именно това е и подходът, чрез който бизнесът ще може да обучава бъдещите си кадри на реалното им работно място, с много голям шанс за задържане на работа в същите предприятия след завършването им, обясни Мария Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай