Плевнелиев стана патрон на Националната библиотека

Плевнелиев стана патрон на Националната библиотека | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев става патрон на националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий". Това обяви самият той. Плевнелиев връчи Почетния знак на Република България на директора на Националната библиотека проф. Боряна Христова, предаде БГНЕС. Тя е отличена във връзка със значим принос за съхраняване на българската култура и традиции и по повод Деня на народните будители.

Държавният глава поздрави нацията с празника на българската идентичност, на книжовниците, на будителите, на духовниците, които „ни помагат да минем през трудности и изпитания и защото сме народ със здрави корени и бъдеще". „Националната библиотека е институция с изключително богата история, но и с най-богатия фонд на Балканите", отбеляза президентът.

„Тук имаме мисия не само да съхраняваме паметта, но и да даваме", добави той. Плевнелиев обеща да направи така, че българската държава да бъде до служителите на библиотеката, защото те имат нужда от разбиране и подкрепа. „Президентската институция ще организира мероприятия тук, ще презентира събития и проекти на Националната библиотека, така че да подобрим базата с помощта на новите технологии. Важно е тук да идват младите и да ги мотивираме да посещават библиотеката", каза президентът. Той се надява, че този патронаж ще доведе до положителни резултати за културната институция.

След словото си Росен Плевнелиев разгледа експозиция от ценни книги и архивни материали, съхранявани във фондовете на Националната библиотека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай