Пътят Смолян-Мадан е непроходим, прекъснат е електропровод

Пътят Смолян-Мадан е непроходим, прекъснат е електропровод | StandartNews.com

Експерти ще направят нов оглед на свлачището, което блокира главния път между Смолян и Мадан.

Тоновете скална маса изцяло са затворили шосето, а стотици жители на селата в региона са принудени да преминават пеш под опасните камъни. Кога пътят ще бъде отворен?

Едно от дърветата, повалени от свлачището, е прекъснат важен електропровод, но за момента няма хора без ток.

Очаква се геодезисти да направят оценка каква е площта на свлачището. По първоначални оценки то е над 20 декара.

Вече започна изграждането на временен обходен път, който да поеме автомобилния трафик. Тежкотоварните камиони пък ще бъдат пренасочени през Рудозем. Там също има активно срутище, но почистването и укрепването му е на финалната права.

На този етап около 11 села са откъснати от Смолян, където много от хората работят или учат.

„Свлачището прекъсна електрозахранването на тези 11 села, в процес на прекъсване е и водоподаването към тях. Нямаме достъп до Спешна помощ. Един от основните проблеми, които стоят пред тези населени места, са около 150 ученици от 1-ви до 12-и клас, които пътуват всеки ден. Вариант е от двете страни на свлачището да ги чака по един автобус, който да ги превозва", заяви един от кметовете на засегнатите села.

„Ще осигурим микробуси, които да извозват хората, които работят или учат в района. Другото, което искаме да направим, но това ще се реши днес на заседанието на АПИ, е ако нещата се поуспокоят, да отворим едното платно и да сложим патрули, които да пропускат през трасето на свлачището само спешни случаи и микробусите, които извозват ученици и работници", заяви за „Здравей, България" Адриян Петров, зам.-областен управител на Смолян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай