Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха благодарствен молебен за 3 март (Обновена)

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха благодарствен молебен за 3 март (Обновена) | StandartNews.com

Двама патриарси за пръв път в историята отслужиха Благодарствен молебен по повод юбилейните тържества в Храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Българският патриарх Неофит пожела на българите да празнуват 3 март с радост, слънце в душата и в живота си и да се радват на извоюваната свобода.

На днешния Национален празник на България патриарх Неофит и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който заедно с църковна делегация е на тридневно посещение у нас, пристигнаха в храм- паметника "Рождество Христово" в град Шипка, където бяха посрещнати от Старозагорския митрополит Киприан, съобщиха от Светия синод.

Двамата църковни глави отслужиха благодарствен молебен. След великолепно изпълнение на "На многая лета" главата на Българската православна църква поздрави българите с големия празник и изрази признателността ни към героите, паднали за свободата на България.

Залогът на нашата истинска свобода е в това да не заменяме никога православната вяра със съмнителни и душепагубни учения и влияния. Това каза българският патриарх Неофит по време на Благодарствения молебен по повод честването на 140 г. от Освобождението на България от османско владичество, отслужен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка, предаде репортер на Агенция „Фокус".

„Радост, гордост и благодарност владеят сърцата ни в този празничен 3-ти март, когато цяла България чества 140-ата годишнина от своето Освобождение - радост от свободата, в която вече 140 години живеем, гордост, извикана от героичните събития, които си припомняме днес, и благодарност към Бога и към нашите освободителите, които пожертваха живота си заради нас, за да може отново българският народ да може да гради сам своите съдбини. Този храм, в който се намираме днес, остава и до днес един от паметниците на нашата българо-руска служба и на нашето православно единствено. Този храм, в основите на който лежат костите на хиляди български и руски войни, отдали живота си за свободата, ще продължава да ни напомня за чутовния подвиг на братска Русия и за онази любов, която нейните синове ни засвидетелстват. Затова нека в този паметен за всички нас ден и в памет на героите да съгряваме сърцата си с онази божествена любов, която, по думите Му, е свръзка на съвършенство. Нека никога да не забравяме стореното от нас и от нашите православни братя, да пазим като най-скъпоценно съкровище нашата православна вяра, и да не заменяме никога нейните вечни и непреходни истини със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода", каза в словото си патриарх Неофит.

„Господи Боже наш, ние достойните Твои роби, като сме се избавили от тежко многовековно робство с Твоята сила и с Твоя кръст, разнасяме благодарност и Те молим приеми като жертва тази благодарност към Твоето велико влияние. О, премилостиви Господи, продължи Своята милост, утвърди, Боже, Твоята Света църква, която си сътворил със скъпоценната Си кръв, и укрепи нашия народ, който си възлюбил, а на нас дай любов, траен мир, изобилие на земните блага, здраве и успяване в доброто. Отгони от нас всеки враг, умири света, за да доживеем всички ние, Божиите раби, благочестие, доволство, честност и правда. Удостой нас, Твоите раби, да те възпяваме, като казваме: „Слава тебе Боже, благодетелю наш во веки веков. Амин", каза още патриархът, като след това прочете традиционната благодарствена молитва, с която винаги завършва Благодарственият молебен.

За молебена в храма бяха и президентът Румен Радев, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай