Отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица с много събития

Отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица с много събития | StandartNews.com

Историите на съвременна София събират във фотоизложба на градината на „Кристал" днес. Поводът е 139 години от обявяването на града за столица на България, а фотографиите са част от архива на фейсбук групата „Етюдите на София". През целия ден от Столичната община организират и музикални събития с вход свободен.

Решението София да бъде обявена за столица е по идея на Марин Дринов, а мотивацията – че градът е средищно разположен и има потенциал за икономическо развитие. Като под средищно разположен тогавашните първи мъже са разбирали в средата на териториите на Санстефанска България.

За близо век и половина населението на София се е увеличило с над милион обитатели, а градът се преобразявал неколкократно.

Днешната 139-та годишнина от обявяването за столица пък ще отбележим с няколко концерта, изложба и представяне на ново електронно издание.

От 11:00 до 13:00 ч. в Американския център на Столична библиотека ще бъде представен проектът Дзяло, който обединява изследванията на родни и чуждестранни българисти, в периода 10 – 21 век.

От 12:00 ч. под купола на Ларгото започва концерт на Софийския духов оркестър, а от 18:00 ч. на същото място ще слушаме и на акапелна група SPECTRUM.

Като цяла вселена от приключения, комедии, трагедии, поезия и личности пък определят града ни от екипа на Етюдите на София, които ще отбележат и своя трети рожден ден с експозицията на градинката на Кристал, която се открива в 17:00 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай