Понеделник,

Опасен язовир близо до София спешно се нуждае от ремонт

От: Администратор -
Опасен язовир близо до София спешно се нуждае от ремонт
A
A
A

За опасен язовир в близост до столицата и за спешното му ремонтиране, алармираха от Държавния технически надзор, предаде БТВ. Язовир Огняново е категоризиран като неизправен.

Не е ясно, какво е състоянието на стената му. От 16 години не й е правен пълен технически анализ. „Сега язовирната стена може да се определи само по видим признак, но понякога той е грешен", каза Иван Сяров, ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията". Преливникът също се нуждае от реконструкция. Един от проблемите на язовир Огняново е труднодостъпната кула, от която се контролира водата, тъй като пасарелката, която води към нея, е разрушена.

Язовирът прелива през 2005 г.. Тогава наводнява района на Елин Пелин. Сред най-пострадалите е най-близкото село Огняново. В момента съоръжението се поддържа пълно наполовина, водата не се използва. „В състоянието, в което е, и че не се предприемат активни действия по подобряването му в изискванията с наредбата, да, той е опасен", категоричен е Иван Сяров, ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията".

Огняново е построен от металургичния комбинат „Кремиковци" през 93-та г. Съоръжението им е в активите, но дружеството е в несъстоятелност. Областният на София област отговаря само за нивото на водоема и гарантира, че то се контролира постоянно, но отказа запис пред камерата ни.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички