Петък,

Не хлябът, а бирата вдъхновила производството на зърнени култури

От: Администратор -
Не хлябът, а бирата вдъхновила производството на зърнени култури
A
A
A

Американски учени откриха доказателства, че хората са започнали да варят бира преди 13 000 години, няколко хилядолетия преди началото на зърнопроизводството в Близкия изток, съобщи ЮПИ.

Откритието подкрепя теорията, че бирата, а не хлябът, е вдъхновила най-ранните зърнопроизводители.

Учените не са открили следи от бира, а характерни растителни останки върху камъни, използвани за смилане на храни в пещера, в която натуфианци са погребвали мъртвите си близо до днешна Хайфа.

"Не търсехме следи от алкохол по камъните, а само искахме да разберем какви растения са яли хората", каза Ли Лиу от Станфордския университет.

Лиу и колегите ѝ мислят, че натуфианците са потапяли зърна пшеница и ечемик във вода и след това са ги изсушавали. Така са получавали малц. Изсушен, малцът може да се използва по-късно.

За да сварят бира, те са стривали малца и са го загрявали във вода. След това сместа е оставяна да ферментира, подпомагана от диви дрожди във въздуха.

Когато учените възпроизвели древната пивоварна техника в лаборатория, получили гранули скорбяла като намерените в пещерата.

Това са най-старите данни за произвеждан от човека алкохол в света. Натуфианците са варили и пиели бира за погребалните си церемонии и ритуали.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички