Насилие над 2-годишно дете в частна ясла

Насилие над 2-годишно дете в частна ясла  | StandartNews.com

Случаят от е 2016-а, а момчето имало синини, следи от нокти и засъхнала кръв, разказва майката

4500 са официалните случаи на насилие в училище за изминалата учебна година. Интересна е тенденцията обаче в детските ясли и градини. Вербалната и физическата агресия там също са част от статистиката. Пореден случай - 2-годишно дете е било удряно в яслата.

Всичко започва през юли 2016-а година. Майката записва момченцето си в частен детски център в центъра на София.

"Когато отидох да го взема към 16.30 часа го намерих с наранявания и по двете страни на лицето. Имаше синини, следи от нокти, наранявания по ушите, засъхнала кръв по клепача на окото. Стъписах се", спомня си майката, която желае да запази анонимност, за да не тревожи близките си.

Версиите на служителите в частния център са четири. Според нея - и четирите са неверни. Две от тях са, че детето само се е наранило, а третата, че се е спречкало с друго дете от групата.

Жената подава сигнали до Агенция за закрила на детето, Районната прокуратура в София, Столичната община, Регионалния инспекотрат по образованието и полицията.

"Имам отговор от инстанциите, но той е неудовлетворителен", разказа тя.

Единственият начин тя да потърси правата си е започване на гражданско съдебно дело.

"Въпросният център няма нищо общо с заведенията, които се регистрират по закона. Този център е регистриран по Търговския закон, така че той не е в правомощията на Закона за предучилищно и училищно образование", заяви за "Събуди се" Деница Сачева, заместник-министър на образованието.

"Някой си е направил фирма и я е кръстил "образователен център". Това не трябва да заблуждава хората", допълни тя.

Ще помогне ли видеонаблюдението в детски градини и училища, за да се реши проблемът с насилието? Гледайте отговорите във видеото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай