Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“

Напрегната и безсънна нощ за хората от община Хайредин заради язовир „Рогозен“ | StandartNews.com

Напрегната нощ за хората и службите в община Хайредин. От вчера там е обявено бедствено положение заради пълноводието на язовир „Рогозен". Водоемът беше поставен под 24-часово наблюдение, а пожарни екипи с помпи се включиха в опитите да бъде намалено нивото на водата. Хора от две села бяха изведени превантивно от домовете им. Хората от 15 къщи в село Бързина бяха евакуирани. Имаше готовност за евакуацията на 11 души и от село Ботев, но такава ситуация не се стигна, посочва NOVA.

В момента обстановката е малко по-спокойна. Водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за да се реши проблемът със силната струя, с която водата излиза в дерето. Водата от язовир „Рогозен" се оттича с около 7 кубични метра в секунда, а това, според властите, не е опасно оттичане.

„Виждаме, че нивото на водата спада, но страхът е голям и няма да отмине, докато реката не се върне в коритото", разказа жителка на село Бързина.

„Коритото на реката е чистено нагоре. Много води се вливат в този язовир и интензивното топене на снеговете оказва влияние. Това е вода, не можем да направим нищо. Взимаме мерки, за да не стане най-лошото. Нивото на водата постепенно спада, но ще бъдат нужни поне два-три дни, докато тя се изтегли напълно", заяви Тихомир Трифонов, кметски наместник на село Бързина.

Хората със страх следят водата, която се събира в района на помпената станция и високото ниво на река Огоста, която може да подпре Скът и това да качи равнището.

Проблем е продължаващото снеготопене. А жителите на околните села отбелязват сухата територия с пръчки, по които съдят за бързината, с която се разпростира водата от река Огоста в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай