Сряда,

Над 8 язовира се източват контролирано

От: Администратор -
Над 8 язовира се източват контролирано
A
A
A

В страната има над 3 000 язовира. Заради обилното снеготопене и дъждовете от изминалите дни, нивото на водоемите у нас се е повишило значително, съобщава news.bg.

Вследствие на това само в рамките на 3 области - София-град, област София и област Перник - се е наложило контролирано преливане на 8 язовира, съобщи БНТ. В тези области няма язовири в аварийно състояние.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) следи денонощно нивата на язовирите у нас. Бяха разпоредени извънредни проверки заради снеготопенето.

Иван Сяров от агенцията заяви, че язовир "Суходол 2" прелива с минимална приливна височина - 10 см. В същото време е отворен основният изпускател, който освобождава допълнителен обем с цел поемане на следващи високи вълни, вследствие на снеготопенето и засиления приток на вода.

От ДАМТН припомнят на собствениците на язовири в страната да следят изправността и нивото на обемите на водоемите.

Резултатите от проверките на ДАМТН показват, че големите водоеми са подготвени.

"Към този момент на територията на България няма проблем с язовирите." Това заяви пред bTV директорът на ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията" ген. Кирил Войнов.

По думите на Войнов при обилно снеготопене най-критична е ситуацията при язовирите "Елешница" (област Варна), който и в момента прелива, язовир "Бързина" (община Криводол), "Ясна поляна" (област Бургас), язовир "Камчия" (област Бургас и Варна). Нещата обаче са нормални.

Войнов обясни и че на територията на Пловдив, Хасково, Кърджали е имало малки язовири със земно-насипни стени, които са преливали. Кметовете на населените места обаче са организирали дежурства на стените и всички основни изпускватели са били отворени.

След земетресенията от последните седмици в страната са проверявани язовирните стени в засегнатите области.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички