На Благовещение минаваме към лятното часово време

На Благовещение минаваме към лятното часово време | StandartNews.com

Тази година ще местим стрелките на 24 срещу 25 март. Това се налага заради преминаването ни към лятно часово време. Така в неделя (25 март, Благовещение) 3 часа през нощта ще стане 4.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Специалистите съветват: за да влезете по-лесно в режим на работа и да се наспите на другия ден - Понеделник, на 26.03 е хубаво в неделя да станете 1-2 часа по-рано от обичайното. Така ще спите 2-3 часа по-малко. Това вероятно ще ви накара да заспите по-рано вечерта и така имате по-голям шанс за наспиване за следващия работен / учебен ден. Спортуването също ще помогне за по-бърза умора.

Най-застрашени са сърдечно болните, но дори при хората, които не страдат от хипертония, не е изключено да се появят проблеми с кръвното налягане. Ако не сте достатъчно съсредоточени на работното място или сте прекалено раздразнителни – причината пък е в настройването на организма към смяната на ритъма.

Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част на денонощието, в зависимост от сезона на годината.

През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015).

На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай