Мая Манолова очаква окончателните предложения за Закона за хората с увреждания

Мая Манолова очаква окончателните предложения за Закона за хората с увреждания | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания очакват днес да станат ясни окончателните предложения на социалното министерство за Закон за хората с увреждания, за да може Законът за личната помощ, който първи беше внесен в парламента, да бъде съобразен и синхронизиран с текстовете в Закона за хората с увреждания. Манолова каза това пред журналисти преди да влезе на среща в Министерския съвет по темата.

Тя припомни, че до 31 юли социалното министерство трябваше да публикува законопроекта за обществено обсъждане. Сроковете бяха удължени до 6 август, за да може текстовете да бъдат съобразени със становищата на всички заинтересовани страни.

По думите на Манолова трите законопроекта - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, трябва да вървят в пакет и текстовете в тях трябва да имат връзка помежду си.

Мая Манолова уточни, че становището на омбудсмана е представено на срещата с премиера още миналия вторник. То е доработено с конкретни предложения по текстовете. Експертите на институцията са поели ангажимент да помогнат на социалното министерство като разпишат текстовете за това как трябва да изглежда мониторинговия орган. Според предложението на социалния министър той трябваше да е постоянен орган с администрация, което означаваше много пари да бъдат инвестирани в него, отбеляза омбудсманът.

Манолова посочи, че тя и експертите предлагат този орган да работи на мрежов принцип, като в него участват омбудсманът, Комисията за защита от дискриминацията. Ние ще участваме с нашия ресурс, без това да струва допълнително още пари, уточни тя.

По думите на омбудсмана поетите от нея ангажименти до този етап са изпълнени на 100%, сега очакванията са и властта да е изпълнила своите. Тя отбеляза, че са били поети конкретни ангажименти за това кога ще бъде готов подробен регистър за хората с увреждания.

Очаква се и становище на социалното министерство за това дали ведомството възприема настояването на омбудсмана и протестиращите майки на деца с увреждания, комплексната оценка на индивидуалните потребности да има задължителен характер с препоръки към всички органи.

Трябва да стане ясно и какъв контрол и стандарти ще бъдат предложени за помощните средства и медицинските изделия, дали от Министерството на труда и социалната политика са съгласни с тяхното предоставяне да се занимава Министерството на здравеопазването. В момента от там се източват много пари и е очевидно, че социалното министерство не може да се справи с това, коментира Мая Манолова.

Манолова очаква и разчети ще има ли нов орган, който ще се занимава с хората с увреждания, като и яснота по сроковете, поставени от министър Бисер Петков, по отношение на реформата. Групата, представляваща правителството и лично премиера, се ангажираха миналия вторник трите закона - Закон за хората с увреждания, Закон за личната помощ и Закон за социалните услуги, да бъдат разглеждани в пакет.

Важно е да се знае кога министър Бисер Петков ще обяви за публично обсъждане законопроекта за хората с увреждания, допълни Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай