Красимир Вълчев за "Стандарт": България дава песпективи на младите

Красимир Вълчев за "Стандарт": България дава песпективи на младите | StandartNews.com

Какво е за нас България? Майка, дом, минало и бъдеще, кауза. Това са само малка част от отговорите, които всеки от нас би могъл да даде. Верен на каузата си да пази българското, за работи за Отечеството и да дава всеки ден по поне един аргумент на младите хора да останат и да работят за родината, "Стандарт" реши да посвети броя в деня на своята 26-годишнина на родолюбието. Потърсихме 26 знакови лица от властта, политиката, бизнеса, научните среди, за да ни кажат своята гледна точка защо трябва да останем в България и да работим за нея. Защо това трябва да направят най-вече младите хора - нашето бъдеще. Представяме ви позицията на Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката. 

 

България е страна, която дава възможности и перспективи на един активен млад човек да води пълноценен и съзидателен живот. Макар и с променливи и различаващи се в отделните сфери на обществено-икономически живот темпове, днес можем да кажем, че страната ни се движи по пътя на положителното социално, икономическо и институционално развитие. Членството ни в ЕС е гаранция за това. При запазване на тази положителна траектория на развитие може да очакваме, че до 10 години процесът на нетната външна миграция ще се обърне. С нарастването на доходите ще се увеличават и сферите, професиите и районите, в които доходи измерени по паритет на покупателната способност, ще са достигнали "точката на индефирентност" - нивото на възнаграждение, при което един млад човек ще избере да остане в България.
Ниската база, от която стартирахме, днес дава повече шансове за съзидателност и креативност отколкото в по-развити страни.
Недостигът на квалифицирани кадри прави всеки млад човек още по-ценен.
С инвестициите ни в учители и усилията ни в сферата на образованието създаваме условия за дългосрочно подобряване на образователните резултати, ефективно включване на всяко дете в образователната система и придобиване на уменията на 21-ви век. Залагайки на образованието и учителите днес, сме в по-голяма степен оптимисти, че утре ще се справим с предизвикателствата на социално-икономическото ни развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай