Неделя,

Колко ще струва агнешкото месо за Великден?

От: Администратор -
221
Колко ще струва агнешкото месо за Великден?
A
A
A

По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да дадем, ако искаме на Великденската трапеза да сложим свежо агнешко месо. Оказва се, че заради по-малкия брой агнета - 600 000-700 000 и поради голямото търсене цената на месото се е покачила още от сега.

И ако миналата година фермерите са предлагали агнешкото на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5,50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лева, коментира пред „Монитор" бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

В магазините пък се очаква цените да варират между 11 и 16 лв/кг. По думите на овцевъда търговците нарочно завишават до такива нива цените, което не е правилно. Според него, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева.

Чилингиров уточни още, че и тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а отново ще се предлага мръвка от Нова Зеландия, Австралия и Румъния. Цената обаче не издава кое месо е наше и кое е чуждо. Така макар румънските агнета да струват по-малко, магазинерите го продават на същата цена, както българското.

Как да разпознаете размразеното месо? Ако е било замразявано, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица, а при натиск е еластично и възвръща формата, споделят експерти.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com