Неделя,

Как бабите ни са разкрасявали великденските яйца?

От: Администратор -
Как бабите ни са разкрасявали великденските яйца?
A
A
A

Как бабите ни са разкрасявали великденските яйца - това може да научи всеки, който посети днес, на Лазаровден, безплатните ателиета за писани великденски яйца в Детския образователен център към Националния исторически музей (НИМ), съобщават организаторите.

Занятията са част от проекта "Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи 15-19-и в.", реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерството на културата.

Децата и техните родители ще имат възможност да изписват и украсяват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция и орнаментика под вещото ръководство на майстора в тази област доц. Светла Ракшиева, автор на книгата "Писано яйце за Великден", и на специалисти от НИМ.

Материалите, инструментите и моделите ще бъдат осигурени от организаторите. Предвидените за изписване яйца са кухи. Всеки може да отнесе със себе си нарисуваните от него образци, като същевременно ще може да научи за традициите и обичаите на Лазаровден и Великден.

Ателието за писане на великденски яйца е първото от поредицата занятия, които тематично са свързани с изложбата в зала 4 на музея - "Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи 15-19-и в." и с показаните в нея предмети.

Следващите ателиета са за приготвяне на обредни хлябове - през април, калиграфски занимания - май, и изработване на глинени икони - юни.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички