Идва още сняг и студ

Идва още сняг и студ | StandartNews.com

Сериозно влошаване на времето ни очаква в четвъртък. И вместо да посрещаме първа пролет, трябва отново да извадим шалове и ръкавички. Това показват средносрочните модели за времето, представени тази сутрин в "Дарик кафе".

Днес от югозапад валежите ще спират, а облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. Още утре обаче заради нов средиземноморски циклон ще започне да вали над цялата страната. Очаква се валежите да са преобладаващо от дъжд, но в някои райони на Северна България и Предбалкана може да падне и сняг.

По-сериозен зимен пристъп ще има в четвъртък и петък. Валежите от сняг в тези два дни ще бъдат обилни.

Още от сутрешните часове в четвъртък ще започнат превалявания от дъжд и сняг, които през деня постепенно ще се усилват и ще обхванат страната. Северно от Стара планина, в Предбалкана и по високите полета на Западна България ще вали сняг, а в южните райони и по Черноморието - дъжд.

Ще се образува снежна покрива, на места в Северна България значителна, възможно е да се създадат условия за навявания и образуването на преспи.

Така въпреки настъпването на астрономическата пролет, която посрещаме днес в 18.15 ч., над България трайно ще се настани истински зимно време с температури около и малко под нулата. Вероятно ще има затруднения и в движението през старопланинските проходи и в Дунавската равнина.

В петък постепенно валежите ще отслабват и до края на деня ще спират, най-късно на изток. Ще е студено, в Северна България с отрицателни температури за периода, в южните райони по-топло, там където валежите ще са от дъжд.

В събота времето ще остане студено, особено в сутрешните часове. В неделя и понеделник нов средиземноморски циклон ще донесе още валежи, този път от дъжд. Снежната покривка бързо ще се стопи.

До края на март времето ще остане сравнително хладно, но с идването на април температурите ще се повишат, показват още разгледаните модели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай