И неделята ще бъде ветровита, жълт код в 19 области

И неделята ще бъде ветровита, жълт код в 19 области | StandartNews.com

Хладно ще бъде времето в неделя. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен, в Дунавската равнина временно силен, като с него ще нахлуе хладен въздух.

Жълт код заради очакван силен вятър е обявен в 19 области на страната за 1 април - неделя. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Във Видин, Монтана, Враца и Плевен предупреждението е за силен северозападен вятър със скорост 14-19 м/с. В останалите 15 области ще духа силен югозападен вятър, по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Средната скорост на вятъра и в тези райони ще бъде до 14-19 м/с.

Дневните температури ще се понижат с около 5 градуса - сутрешните ще са високи, особено в Източна България, където все още ще духа силен южен вятър. Още през нощта срещу неделя над Западна България ще се развие купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи, в планинските райони и с гръмотевици.

В неделя ще превали на много места и в останалата част от страната. На места временно валежите ще са интензивни, главно в Южна България и с гръмотевични бури.

В понеделник ще има променлива облачност, само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще се понижат и минималните температури. В Северна и Източна България през по-голямата част от деня ще бъде ветровито, към вечерта и там вятърът ще отслабне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай