Герджиков слуша опера, докато мие чинии

Герджиков слуша опера,  докато мие чинии | StandartNews.com

Музиката е хобито на служебния премиер Огнян Герджиков - от слушането на класика до свиренето на флейта. Професорът е попаднал в безкрайния свят на вечните партитури под влиянието на по-голямата си сестра, която е професионален музикант. Техният учител по пеене в детските си години им разкрива непреходните духовни послания на Моцарт и Бетовен. Герджиков с носталгия си спомня и времето, когато като младо семейство със съпругата му Светла нямали съдомиялна машина, и тогава изслушвал по цяла опера, докато измие купчината съдове.

Той е и запален театрален зрител. Не пропуска новите заглавия в афиша на столичния Бродуей. В събота беше на премиерата на "Майстори" в Народния театър, а пък предишната неделя, в навечерието на неговия избор за служебен премиера, аплодира Емануела Шкодрева и Георги Кадурин в хитовия спектакъл "Манхатън, 2 авеню". Сред актьорите, които винаги ще помни е Стефан Гецов в "Цар Иван Шишман": "Какво излъчване имаше този великан на българския театър..."
Герджиков избира правото под влияние на баща си. Първоначалната мечта и на двамата била медицината, но поради липса на средства татко му записва право, а пък той отива в казармата, след като не го приемат от раз. "Животът е по-силен от правото. То се опитва да го канализира, но той е толкова богат, че правото не е в състояние да регулира всички отношения по най-добрия начин. Въпреки че справедливостта е имплантирана в него, понякога се постигат не толкова добри резултати. Няма съвършен механизъм", казва професорът пред Весела Петрова от БНТ. Правото е неговият живот и страст. "Научната работа е магия. Когато пиша нещо, лягам и ставам с тази мисъл. Обсебен съм", споделя още Герджиков.

Макар да чете предимно професионална литература, професорът не се лишава и от художествена. Не може да устои на стойностната лирика. Обича да се потапя в изяществото на покойния вече Валери Петров. Дори самият той понякога посяга към писалката и листа. Детските стихове са негова стихия. Той събра част от тях в "История с Мечо, с патоци и с Лиса – История, дето съвсем ще ви слиса". Често разгръща и мемоари, история, публицистика.

Герджиков може да се похвали и със солидна колекция от произведения на изкуството. Дори домът и офисът на сина му са пълни с творби, които той е купувал или са му подарявали. За част от платната обаче няма място и стоят на тавана. Художникът Симеон Спиридонов му е втори братовчед, от който има немалко произведения вкъщи. В колекцията му има дори платна на майсторите Златю Бояджиев и Борис Георгиев.

За политиката и живота извън красивия свят на изкуството професорът казва: "Отношенията между хората са изпълнени с напрежение, конфронтации, липса на красота, на прошка, на компромиси."

Фамилията на професора е известна със своето дълголетие, майка му живя до 100 години, а леля му скоро празнува 105. И може би затова когато навърши 70 Герджиков се пошегува, че мечтае в деня на стотния си рожден ден да пробяга 100 метра под 30 секунди. Играе тенис на корт поне два пъти седмично. И споделя мнението си за някои от темите в публичното пространство: "Медиите са в дълг на обществото. Трябва да се показват не само плеймейтки, фолк певици и спортисти, а хора учени, които наистина правят нещо."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай