Експерти: Всички шофьори да се тестват периодично дали са правоспособни

Експерти: Всички шофьори да се тестват периодично дали са правоспособни | StandartNews.com

Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни, а не само възрастните участници в движението, смятат Алекси Стратиев, бивш директор на КАТ, и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Разговорът беше подтикнат от инцидент преди около седмица, при който шофьор на 73 години блъсна малко дете, което все още в кома в Сандански. Шофьорът извършител беше пуснат от ареста след 24 часа с мотив, че бил в лошо здравословно състояние.

Пред bTV бабата на детето попита защо са го пуснали навън, след като физически не се чувства добре. И защо въобще се е качил на автомобил, щом здравето му не е стабилно.

„Не трябва да се заблуждаваме, че възрастта не влияе върху начина на управление на автомобила", смята Йонко Иванов, но подчерта, че само от един инцидент не може да се направи извод за състоянието на всички водачи от една възраст нагоре.

Според Иванов шофьорите периодично трябва да бъдат информирани за измененията в законодателството спрямо тях, за да шофират.

Според Алекси Стратиев всички шофьори трябва да бъдат подлагани на периодични тестове, а не само по-възрастните. „Много от младите кандидати за водачи не отговарят на изискванията", коментира той.

„На възрастните хора, поради финансови или други социални ограничения, доста по-рядко им се налага да управляват автомобил. Всеки един шофьор, който не е управлявал дълго, трудно влиза в ритъма на движението", посочва Стратиев.

И двамата експерти са категорични, че страната ни закъснява най-вече с мерките за превенция на инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай