До 2040 г. населението на България ще се стопи до 5,6 млн. души

До 2040 г. населението на България ще се стопи до 5,6 млн. души | StandartNews.com

До 2040 г. населението на България няма да изчезне, но ще намалее необратимо с повече от един милион души. Това каза Елица Димитрова от БАН, позовавайки се на дани на "Евростат" в ефира на бТВ.

Очаква се населението на страната да продължи да застарява, а трудовото население в активна възраст ще намалее с 40%. Това е един драстичен спад в кратковременен срок. По различните сценарии броят на населението ще достигне до 5,6 млн. души.

Основни показатели за това са застаряването на населението, миграцията и ниската раждаемост.

По същото време предаването „Здравей, България" проф. Катя Владимирова от Института за изследване на населението и човека при БАН представи доклад - демографска прогноза на БАН.

До 2040 г. населението на България може да се стопи с още около 20-25%. Това е заключението на Института за изследване на населението и човека при БАН. Докладът „Прогнозата за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г." беше представен в парламента.

„Намаляването на раждаемостта до някъде е свързано с естествени процеси, защото се повишава ролята на качеството на работната сила, на образованието, а не на количеството", поясни тя.

„Смъртността у нас е сравнително по-висока заради застаряването на населението. Имаме много резерви за намаляване на смъртността и ако трябва да търсим възможности за по-благоприятно развитие на населението, може би трябва да се обърнем по-добре към здравеопазването", коментира още проф. Катя Владимирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай