Сряда,

Държавата иска нови наказания за автоджамбазите

От: Администратор -
Държавата иска нови наказания за автоджамбазите
A
A
A

След автокражба, извършена преди малко повече от две години от автоджамбаза Ярослав Димитров, премиерът Бойко Борисов поиска законови промени, с които "противозаконното отнемане" на автомобили да бъде заменено с "кражба". Случаят придоби популярност, след като автокардецът беше пуснат на свобода от съда.

В крайна сметка Димитров беше осъден на една година затвор. Изтърпя наказанието си и към днешна дата, по информация на NOVA, той отново е разследван за кражба.

Поисканите от премиера промени в Наказателния кодекс обаче отново са актуални. В сряда, по време на правителственото заседание, Борисов отново е поискал спешни промени, които да приравнят отнемането на автомобил с неговата кражба. Идеята се дискутира и в работна група с представители на различни институции.

„Това не е необходимо. Според сега действащия закон наказанието за отнемане на кола е по-тежко от това за кражба", каза в ефира на „Здравей, България" адвокат Марин Марковски.

Той обясни, че в правото е важно да се отчете нагласата на извършващия посегателството.

„Важно е дали той наистина е имал намерението да открадне МПС-то, т.е. – да го присвои за себе си, или просто го взима и след известно време го зарязва някъде", поясни юристът.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички