11 села остават откъснати от Смолян заради голямото свлачище в района

11 села остават откъснати от Смолян заради голямото свлачище в района | StandartNews.com

11 села остават откъснати от Смолян заради голямото свлачище в района. То все още не се укрепва. Очаква се днес да стане ясно дали ще започнат укрепителни мероприятия, тъй като пристигат геолози и експерти от София, за да обследват свлачището на пътя Смолян – Мадан.

Преминаването през него остава абсолютно забранено не само за автомобили, но и за пешеходци. Въпреки това хората от селата преминават с риск за живота си, защото по този начин най-бързо могат да стигнат до работните си места в Смолян.

Кметове на селата от района потвърдиха, че проблемът е пътуването на хората до работа и на учениците. Провизии и продукти се доставят през обходния маршрут.

Той обаче увеличава пътя с около час – час и половина в едната посока. Затова и хората са недоволни, рискуват и преминават пеш.

Кметът на Търън Явор Говедаров посочи, че в селото има родилки, а медицинското обслужване е нарушено. По думите му има предложения едното платно на пътя да се пусне само сутрин и вечер за 2 часа.

Докато не се произнесат специалистите, които пристигат днес, и не кажат, че сигурността е гарантирана, няма как пътят да бъде отворен, коментира зам. –областният управител на Смолян Адриан Петров. Според него ако специалистите преценят, пътят може бързо да се отвори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай