Знаем ли кога сме болни от грип?

В момента по-често не става въпрос за грипни вируси, а за респираторни

Знаем ли кога сме болни от грип? | StandartNews.com

Разболеем ли се и симптомите включват течащ нос, болки в гърлото или нещо друго от този сорт, казваме, че сме с „грип“. В почти всички случаи обаче стада дума за някакво друго заболяване на горните дихателни пътища.

„В момента по-често не става въпрос за грипни вируси, а за респираторни. Тази есен бяхме нападнати от бокавирусите, които предизвикват предимно кашлица – мъчителна, суха и продължителна кашлица. Втората група са риновирусите, които предизвикват болки в гърлото рано сутрин, а до вечерта започва обилна хрема, след което се появява мъчителна и продължителна кашлица. Парагрипните вируси предизвикват висока температура, има еднодневен пик и след това може да се появи кашлица”, коментира пред бТВ пулмологът д-р София Ангелова.

Тя напомни, че най-вече от имунната сила на нашия организъм зависи дали ще се разболеем. Затова е важно да се борим да повишим своя имунитет.

За грипния вирус е характерно острото начало, висока температура, болка в мускулите и ставите, главоболие. Те налагат човек да остане вкъщи. Дори бих казала не отивайте в лекарските кабинети, защото те се превръщат в инкубатори на вирусите. Първо информирайте вашия личен лекар, който има право по телефона да ви назначи антивирусен медикамент. Разполагаме с три антивирусни медикамента”, съветва д-р Ангелова.

По думите ѝ високата температура не трябва да бъде причина за взимане на антибиотик. „Приемът на антибиотик в първите 48 часа на грипа по-скоро ще бъде вредно. В този период от време трябва да се борим да повишаваме имунните сили на организма, за да се справи с вируса, а антибиотикът подтиска имунитета. Той убива само бактериите и освен това има странични ефекти”, уточни пулмологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай