Вторник,

Знаем ли кога сме болни от грип?

От: Редактори, кадър бТВ -
915
Знаем ли кога сме болни от грип?
A
A
A

Разболеем ли се и симптомите включват течащ нос, болки в гърлото или нещо друго от този сорт, казваме, че сме с „грип“. В почти всички случаи обаче стада дума за някакво друго заболяване на горните дихателни пътища.

„В момента по-често не става въпрос за грипни вируси, а за респираторни. Тази есен бяхме нападнати от бокавирусите, които предизвикват предимно кашлица – мъчителна, суха и продължителна кашлица. Втората група са риновирусите, които предизвикват болки в гърлото рано сутрин, а до вечерта започва обилна хрема, след което се появява мъчителна и продължителна кашлица. Парагрипните вируси предизвикват висока температура, има еднодневен пик и след това може да се появи кашлица”, коментира пред бТВ пулмологът д-р София Ангелова.

Тя напомни, че най-вече от имунната сила на нашия организъм зависи дали ще се разболеем. Затова е важно да се борим да повишим своя имунитет.

За грипния вирус е характерно острото начало, висока температура, болка в мускулите и ставите, главоболие. Те налагат човек да остане вкъщи. Дори бих казала не отивайте в лекарските кабинети, защото те се превръщат в инкубатори на вирусите. Първо информирайте вашия личен лекар, който има право по телефона да ви назначи антивирусен медикамент. Разполагаме с три антивирусни медикамента”, съветва д-р Ангелова.

По думите ѝ високата температура не трябва да бъде причина за взимане на антибиотик. „Приемът на антибиотик в първите 48 часа на грипа по-скоро ще бъде вредно. В този период от време трябва да се борим да повишаваме имунните сили на организма, за да се справи с вируса, а антибиотикът подтиска имунитета. Той убива само бактериите и освен това има странични ефекти”, уточни пулмологът.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички