Зеленооката Силвия атакува София

Зеленооката Силвия атакува София | StandartNews.com

Кандидатката на НФСБ с афинитет към езиците - говори английски, немски, руски, старогръцки и латински

Потомствена софиянка с афинитет към езиците и журналистка, която не се бои да задава остри въпроси. И да намира решения на проблемите. Това е кандидатът на НФСБ за кмет на столицата Силвия Трендафилова. Завършила е НГДЕК. Признава, че класическата гимназия й е дала много. И като знания, и като приятелства, и като широк мироглед. Оттогава й останало влечението към езиците - английски, немски, руски. Разбира се, старогръцки и латински. Питам я може ли бързо да ми каже някоя сентенция - "Vitam regit fortuna, non sapientia" (Съдбата управлява живота, а не мъдростта), изстрелва Трендафилова, но пояснява: "Стремя се да бъда разбираема. Всеки може да блесне с някоя латинска сентенция, но истински важното е да бъдеш полезен с делата си. Българският език е достатъчно богат". "Елинофилията" в Класическата гимназия обаче предизвиква у нея пиетета към българското. И това е предопределено - прадядо й по майчина линия Апостол Попов има орден за храброст за проявена смелост в Сливнишката битка в Сръбско-българската война от 1885 г.

Тъкмо обичта към града и родината и интересът й към щекотливите проблеми и нетърпимостта към всяка неправда предопределил и професионалния път. "Да съм политик не ми е детската мечта, винаги съм искала да съм журналист", отсича Силвия. От 15 години работи в СКАТ. Започва като репортер, после става водещ на новинарските емисии, прави запомнящи се телевизионни разследвания, а от 6 години има предаване за София. "Когато го започнахме, никой не се занимаваше с реалните проблеми на хората. В медиите се публикуваха материали, удобни за управляващите", разказва Трендафилова. Вече може да се похвали с резултати - например отменената от архитекта на София заповед, с която художниците и иконописците, които излагаха своите творби на ул. "Париж" в градината на храм "Св. Александър Невски" да се облагат като улични търговци.

Работата изпълва деня й. В малкото свободно време, което й остава, обича да плува. И това не е случайно - като Риби водната стихия я влече. "Не обичам колективните спортове. Там има една несправедливост - може да дадеш всичко от себе си и отборът да загуби. Не е честно. Разбира се, това не означава, че не съм екипен играч. Не обичам уравниловката и умея да нося отговорност - и за победите, и за загубите си", споделя Силвия. Така ще е и в политиката. Ако поеме управлението на родния си град, Трендафилова ще действа с твърда ръка. Например ще приложи наредбата на общината, с която на джамията се забранява да ползва високоговорители. Кандидатът на НФСБ няма да допусне и превземането на уличното пространство пред джамията - с килимчетата само вътре в молитвения дом. Силвия определено е тип "работещо момиче" - прямо и смело, дори когато е в неин ущърб. Не крие годините си например - 39. Обича да готви, но честно признава, че това не й е приоритет. Прави го само когато има вдъхновение и ако има за кого. Държи да я оценяват по качествата, а не по външния вид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай