Здравният министър с тъжен пост за Деня на лекаря

Ако в тази пандемия ме е страх от нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава, написа Костадин ангелов

Здравният министър с тъжен пост за Деня на лекаря | StandartNews.com

Празник е, но празничното чувство сякаш отсъства. Изместено е от тревоги и притеснения около коронавируса. Повечето от колегите ми днес няма да празнуват – ще бъдат на работа – в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации. Това написа във фейсбук здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод Денят на българския лекар. Православната църква почита днес паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – небесния покровител на българския народ.

„Ако в тази пандемия ме е страх от нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава", продължи проф.Ангелов. Той припомни имената на 13-те лекари, които загубиха битката с коронавируса и подчертава, че много му се иска всички да осъзнаят, че докторите се за всеки свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си. "В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което трябва да уважаваме и оценяваме", категоричен бе здравният министър.

Ето какво написа проф. Костадин Ангелов във Фейсбук:

Днес е Денят на българския лекар. Православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – покровител на българския народ.
Празник е, но празничното чувство сякаш отсъства. Изместено е от тревоги и притеснения около коронавируса. Повечето от колегите ми днес няма да празнуват – ще бъдат на работа – в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации.

Ако в тази пандемия ме е страх от нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава.
Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което трябва да уважаваме и оценяваме.
Всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, чухме разказите на техни колеги и близки.

Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари. Това са д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков,  д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев.

Тези колеги няма да празнуват. Отидоха си, защото избраха пациентите пред себе си.

Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го.
Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина.

Благодаря на колегите за всичко, което правят за здравето на своите пациенти!
Бъдете здрави!
Д-р Костадин Ангелов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай