Здравният министър в оставка призна за голям проблем. Оставя го в наследство

Много проблеми чакат следващия министър на здравеопазването, каза Хинков

Здравният министър в оставка призна за голям проблем. Оставя го в наследство | StandartNews.com

Проблемът с липсващите лекарства не е овладян, каза министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков по БНТ. Износът на лекарства за трети страни се спира месец за месец, реекспортът, който касае европейски страни, няма как да бъде проверен, обясни той. Здравната каса няма договори с търговците на едро, по този начин тя не може да ги контролира и да ги накара тези количества, които са в техните складове, да отидат в аптечната мрежа. Скъсана е връзката и това е въпрос на регулация, на нормативна уредба и на воля от страна на НЗОК, защото тя дърги парите, каза Хинков.

 

През този мандат за изминалите девет месеца не закрихме нито една болница. На границата да бъдат закрити бяха болницата във Враца, в Ловеч, в Котел, обясни министърът на здравеопазването в оставка.

В "Пирогов" ситуацията е тежка и ще се задълбочава, прогнозира Христо Хинков. "Има схеми в "Пирогов", предстои прокуратурата да се заинтересува по-сериозно за това как се изписват лекарства, какво става със скъпоструващите лекарства, има ли някаква схема за реекспорт. Всички тези неща трябва прокуратурата да ги установи и за това има достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство", заяви той.

В здравеопазването се наливат много пари, но те не водят до съществено подобряване на здравето на българите. Здравната система отговаря само за около 10% от общественото здраве, много по-важно е личното поведение, коментира още здравният министър в оставка.

За номинираната в проектокабинета в мандата на ГЕРБ - СДС за министър на здравеопазването Катя Панева той каза, че тя е направила много за Агенцията за трансплантации. България беше няколко години на дъното на класациите по трансплантации и донорски ситуации в Европа. Сега в момента ние сме почти рекордьори в сравнение с минали години, посочи Христо Хинков. Катя Панева направи много да се разработи концепцията за Агенцията за трансплантации, добави той.

Много проблеми чакат следващия министър на здравеопазването, съветвам го най-вече да има добри отношения със здравната комисия в парламента, каза още Христо Хинков.

 

 1

 

 1072

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Poromanskiivan
преди 4 седмици

Долен помияр, лъжец и крадец! Боклукджия

Откажи
Тони
преди 4 седмици

С този речник- ти какъв ли си???

Откажи
Боровина
преди 4 седмици

Дърги парите, а не държи парите явно и вие не сте висшист!

Откажи