Петък,

Затлъстяването е по-голям враг от коронавируса

От: Рачо Рачев -
184
Затлъстяването е по-голям враг от коронавируса
A
A
A

Пандемия от затлъстяване застрашава света, предупреждава ООН. Според прогнозите на организацията до края на годината над 130 милиона души ще се изправят пред глад, а 3 милиарда няма да могат да си позволят здравословна храна. Във Великобритания всяка седма смърт се дължи на неправилно хранене, а 2/3 от жителите на Острова са с наднормено тегло.

До какви здравословни проблеми водят излишните килограми и правят ли ни по-уязвими на коронавирус? Връзката между затлъстяването и COVID-19 обясни пред Нова телевизия диетологът д-р Мария Николова.

„За съжаление, все повече деца и възрастни пристигат с повишено телесно тегло с 3-4 кг. По-опасното е, че се повишават коремните мазнини, които са в черния дроб. Чрез анализ видяхме, че се влошават т. нар. придружаващи рискови фактори за затлъстяването”, добави Николова.

Тя заяви, че затлъстяването не е социален феномен или козметичен дефект. Посочи, че то е заболяване. „Хората с наднормено телесно тегло имат по-голям брой мастни клетки, в които се оказва, че има повече рецептори, за които коронавирусът се захваща. Тоест, имаме по-голям брой рецептори, през които вирусът може да навлезе в организма. Вирусът може по-дълго да се отглежда във въпросните клетки”, обясни диетологът.

Д-р Николова обобщи, че затлъстяването, заедно с възрастта, e рисков фактор за заразяване с COVID-19.

„Опитът със затлъстяването и инфекциите е от преди появата на коронавируса. Категорично наднорменото телесно тегло е фактор, който дава по-лош имунен отговор. Човек с лоша вътрекоремна мазнина по-трудно изгражда имунитет”, каза още тя.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com