Защо се бави електронното направление за PCR

Зам.-председателят на БЛС заяви, че очаква системата да заработи тази седмица

Защо се бави електронното направление за PCR | StandartNews.com

Системата за издаване на електронни направления за PCR тест е почти готова, но има административни спънки. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред бТВ. По думите му трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор. Той добави, че очаква тази седмица системата да заработи.

„За да се пусне талон за антигенен тест пациентът трябва да има клиника. Нашето желание е да има два симптома от 11, а от НЗОК предлагат да има пет от седем симптома. Това е абсолютно неприемливо за нас“, каза представителят на БЛС и уточни, че личните лекари ще могат да издават направления и за бърз тест, и за PCR. Според него пациентите трябва да се тестват първо с антигенен тест, защото резултатите излизат за минути и разпространението на заразата може да бъде забавено.

„В началото на заболяването не трябва да се предприемат тежки терапии, защото симптоматиката е по-лека, тя може да бъде овладяна с медикаменти, които могат да се купят в аптеката. Голям процент започват самолечение с антибиотици, чувам, че има презапасяване с медикаменти. Не препоръчвам приемането на каквито и да било лекарства без лекарски съвет“, посочи д-р Брънзалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай