Четвъртък,

Защо се бави електронното направление за PCR

От: СТАНДАРТ -
117
Защо се бави електронното направление за PCR
A
A
A

Системата за издаване на електронни направления за PCR тест е почти готова, но има административни спънки. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред бТВ. По думите му трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор. Той добави, че очаква тази седмица системата да заработи.

„За да се пусне талон за антигенен тест пациентът трябва да има клиника. Нашето желание е да има два симптома от 11, а от НЗОК предлагат да има пет от седем симптома. Това е абсолютно неприемливо за нас“, каза представителят на БЛС и уточни, че личните лекари ще могат да издават направления и за бърз тест, и за PCR. Според него пациентите трябва да се тестват първо с антигенен тест, защото резултатите излизат за минути и разпространението на заразата може да бъде забавено.

„В началото на заболяването не трябва да се предприемат тежки терапии, защото симптоматиката е по-лека, тя може да бъде овладяна с медикаменти, които могат да се купят в аптеката. Голям процент започват самолечение с антибиотици, чувам, че има презапасяване с медикаменти. Не препоръчвам приемането на каквито и да било лекарства без лекарски съвет“, посочи д-р Брънзалов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички