Защо коронавирусът е по-опасен за възрастните

Те не изграждат антитела

Защо коронавирусът е по-опасен за възрастните | StandartNews.com

Възрастните хора не образуват антитела. Това е причината коронавирусът да е по-опасен за тях. Същото важи и за хората, които имат сериозни заболявания. Обяснението даде зам.-началникът на ВМА доц. Георги Попов.

„При хората с недобър отговор на имунната система имаме забавяне или необразуване на антитела. Става въпрос за възрастните и тези със заболявания. При тях е възможен рецидив на коронавируса", каза Попов пред Нова тв. Той коментира и кога може човек да дари кръвна плазма. „За да стигнем до лечението, трябваше да открием годни пациенти, които да дарят кръв. Това нещо е свързано с много фактори, които не зависят от нас и от пациента. Имаме много жени, които искат да дарят кръвна плазма, но имат проблем с теглото. Имахме случай на жена тежеше едва 52 кг. и нямаше как. Хора с нисък хемоглобин също не могат да дарят кръв, както и възрастни хора над 75 години", обясни още Попов.

„Лекарката от Спешната помощ в София, която почина, е била излекувана и в последствие или е настъпил рецидив на заболяването, или е настъпило друго заболяване, което е довело до смъртта й", поясни той.

„Във ВМА се подготвихме отдавна за вируса. Дисциплината в болницата е на първо място. Колегите обаче са уморени. Всяко подценяване на ситуацията, е опасно", каза още Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай