Защо децата трябва да си лягат рано? В колко часа?

Причината се нарича хормонът на растежа.

Защо децата трябва да си лягат рано? В колко часа? | StandartNews.com

Всеки българин над 45 години, помни, че като дете са го карали да си ляга в 20 ч. – веднага след „Сънчо” в 19,50. Днешните хлапета не искат и да чуят за това. Нещо повече – много родители трудно успяват да им облекат пижамите дори в 22 ч.

Защо е толкова важно детето да ляга рано? Причината се нарича хормонът на растежа. Той се отделя най-бързо по време на четвъртата фаза на съня при детето, която настъпва около 24:00 часа. Ако детето стои до късно, то хормонът забавя действието си и растежът на детето може да промени бързината си.

Проучвания показват и, че децата, които си лягат по-рано, са по-продуктивни, фокусирани и запомнят по-добре информацията, особено в училище, предаде Нова тв. Децата, които имат здравословен график на съня са по-малко предразположени да развият Алцхаймер като възрастни.

Родителите са отговорни за контрола върху съня на децата и техните навици. Той е важен за тяхното здраве - физическо и психическо.

Ето как да промените навиците на дете, което не иска да си ляга рано:

1. Не му позволявайте да гледа телевизия преди лягане. Вместо това заменете телевизора с книга или му разкажете някоя интересна история.

2. Осветлението в стаята също е важно. Нека няма ярки и привличащи светлини. Трябва да се стараете да осигурите приятна атмосфера за почивка на детето ви.

3. Изморете се заедно - каране на колело след училище, скачане, танци - нека детето бъде активно, но в подходящите часове. Може да ви помогне и да почистите масата след вечеря и след това да го приготвите за сън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай