Защо да пием чай от маточина

Билката помага за добрия сън, подкрепя сърдечно-съдовата функция

Защо да пием чай от маточина | StandartNews.com
  • Билката помага за добрия сън, подкрепя сърдечно-съдовата функция

Лечебните свойства на маточината са познати от древността, както и нейните успокояващи качества. Растението, от чиито листа се приготвя ароматната напитка, е богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Тя е богата на  витамин Д, манган, теанин, лутеолин, апигенин, монотерпенови гликозиди и много други вещества. В комбинация те допринасят за доброто общо здравословно състояние на организма, борейки се със свободните радикали в организма, намалявайки риска от развитието на разлчини хронични заболявания.

Маточината притъпява чувството на безпокойство и стреса

Едно най-популярните приложения на чая от маточина е свързано именно с положителното му въздействие върху настроението. Според редица проучвания редовният прием на билковата отвара значително подобрява отговора на оргнизма към стресови фактори и неблагоприятните последици от него.

Положителният ефект на маточината върху нервната система се дължи на розмариновата киселина, съдържаща се в нея. Тя съдейства за увеличаването на гама-аминомаслената киселина, чийто ниски нива се свързват със състояния като нервност и честа променливост в настроението.

Освен това чаят от маточина оказва влияние, подобрявайки когнитивните способности и съдейства за по-добрата концентация.

Помага при безсъние

Маточината е едно от най-ефективните и в същото време натурални средства, които помагат на организма да се отпусне, намалявайки стресовите нива в него, което позволява лесното заспиване. Въздействието върху нервната система идва от повлияването на нивата на серотонина и ГАБА рецепторите.

Тя помага за по-добрия сън и посредством ползотворното си влияние върху проблемите с храносмилателната система, които са една от причините за трудното заспиване.

А проучванията доказват, че редовната консумация на билката под формата на чай осезаемо подобрява съня при хора с инсомния, среднощно събуждане и други проблеми.

Гони настинки и грип

Горещата напитка от маточина е позната и със силните си антивирусни свойства, които подпомагат организма да преодолее настинки и грипове. Това се дължи на розмариновата киселина, за която редица проучвания показват, че въздейства върху аденовируси, херпес симплекс и други. Тя съдържа флавоноиди и фенолни киселини, подпомагащи оздравяването на херпесните рани и облекчава сърбежа и паренето.  Ето защо билката традиционно се прилага и при третирането на херпеси, под формата на мазило. С негова помощ засегнатото място заздравява по-бързо, а изследване в тази посока показва, че прилагането на маточината под формата на крем може предотврати резистентността към лекарствените форми при херпес симплекс 1.  

Подкрепя сърдечно-съдовата сиситема и бори главоболието

Маточината доказано оказва укрепващо и възстановяващо въздействие върху сърдечната дейност. Билката също така по естествен път намалява кръвното налягане и повлиява положително аритмията. Успокояващите способности на маточината пък съдействат за облекаването на различни схващания, с което подобряват кръвообращението и по този начин помага за преодоляване на главоболието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай