Неделя,

Започна се: ЕС купува ваксини срещу маймунска шарка

От: Стандарт -
1296
Започна се: ЕС купува ваксини срещу маймунска шарка
A
A
A

Европейският съюз ще закупи около 110 000 дози ваксини срещу маймунска шарка, чиято доставка ще започне от края на юни. Това обяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от "Ройтерс".

Споразумението ще бъде сключено с производител, който засега не се разкрива.

Преди срещата на здравните министри на ЕС в Люксембург Кириакидес съобщи, че ваксините ще бъдат закупени със средства на Съюза и доставени на държавите членки.

По нейни думи до момента в ЕС са регистрирани 900 случая на маймунска шарка.

Вчера беше потвърден и първи случай на болестта в Румъния.

Миналата седмица стана ясно, че на Световната здравна организация са докладвани над 1000 случая на маймунска шарка от държави извън Африка, където заболяването обичайно не се разпространява.

Европейският център по превенция заяви, че рискът от заразяване е "много нисък", но предупреди, че хората, които са имали множество сексуални партньори - независимо от сексуалната ориентация - са по-застрашени.

Към момента маймунската шарка е ендемична в 11 страни в Западна и Централна Африка. Засега за нея няма лечение, но симптомите обикновено отшумяват след две до четири седмици.

Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията