3000 лв. за санитари в "Пирогов", но с антитела

Има достатъчно кандидати,но те нямат изградени антитела срещу вируса

3000 лв. за санитари в "Пирогов", но с антитела | StandartNews.com

„Пирогов“ вече назначи трима санитари за Covid отделенията със заплата от 3000 лева, но са нужни поне 50 човека, съобщи БТВ.

Има достатъчно кандидати,но най-често те нямат изградени антитела срещу вируса. Така над 40 места за санитари в болницата още са вакантни.

Берт Илиев е студент по медицина и санитар със заплата 3000 лева. Идва в болницата като доброволец и първоначално получава много по-малко. Работата изисква не просто почистване и смяна на чаршафи, защото хората в отделенията са тежко болни.

„Работата е изключително трудна, изключително физически натоварваща, изисква се много време на ходене, много време да помагаш на болни. Трябва да си изключително внимателен - как да обърнеш болен, как да му смениш памперса, без да го нараниш, как да го нахраниш, без да го задавяш“, разказва Илиев.

Дежурството може да е много над 12 часа. Берт е работил и по 17

„На смени се избягва да се спи по принцип, то и нямаш и възможност, така че издържането е просто стискаш зъби и продължаваш“, казва санитарят, а когато умората „надвива“, „се прибираш вкъщи гасиш всичко и лягаш“.

Според него заплатата не е малка, но го мотивира и това, че учи медицина, а в болницата вижда тежките патологии.

„За мен като студент са много пари, работата е трудна и тежка – мисля, че отговарят на тежката работа“, казва Берт.

Не го е страх, въпреки случаите със загинали медици, казва, че „който го е страх от мечки, не ходи в гората!“.

А в болницата казват, че заплата на санитар не е несправедлива спрямо лекарската.

„Формирането на тази заплата е 1000 от държавата, 1000 - гласувани от ръководството на болницата и останалата заплата, която си е на санитар, на медицинска сестра и на лекар, което има разлика – те де факто ще взимат тяхната си заплата и бонуса, който е гласуван“, казва д-р Дияна Димитрова от Мултипрофилно спешно отделение в УМБАЛСМ "Пирогов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай