Задължават млади лекари да работят 3 г. у нас

Ако стажът им е бил финансиран от държавата, трябва да практикуват 3 години в посочени от МЗ болници

Задължават млади лекари да работят 3 г. у нас | StandartNews.com

Промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, обнародвана вече в Държавен вестник, предвиждат току-що завършилите в български университет млади лекари, чийто стаж е бил финансиран от държавата, да работят минимум 3 години в определени от държавата болници. Това е част от стратегията на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за справяне с недостига на кадри в лечебните заведения и заминаването на лекарите на работа в чужбина.

Промените предвиждат Министерството да финансира практическото обучение на специализантите в лечебни заведения, като предвидената месечна субсидия ще е до три минимални работни заплати, плюс дължимите осигуровки към държавата. Обучаващите се в специалност "Обща медицина" ще получават работна заплата не по-малко от 1,8 пъти от минималната работна заплата. Също така министерството ще субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности.

Това обаче ще задължи придобилите специалност специализанти да работят минимум 3 години в някоя болница, определена от Министерството на здравеопазването, в която е установен недостиг на специалисти. Ако младежите откажат да изпълнят това свое задължение, те ще трябва да възстановят платената за тях субсидия, пише economic.bg.

Предстои да бъдат определени лечебните заведения, в които има недостиг на кадри и провеждане на практическо обучение на студентите. Списъкът ще бъде достъпен за всички дипломирали се специалисти в учебните заведения, в които се обучават.

Студентите в медицинските специалности ще имат възможност да получават стипендии както от държавния бюджет, така и от европейски проекти, програми и други източници.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай