Неделя,

Заблудата за стволови клетки с метода TotyCyte на Cells4life

От: Иван Петров -
228
Заблудата за стволови клетки с метода TotyCyte на Cells4life
A
A
A
  • Подвеждане на родители от тъканна банка Cells4Life при съхранение на стволови клетки

Миналата седмица в Агенция “Стандарт” започнахме задълбочено разследване на пазара за съхранение на стволови клетки, изхождайки от огромния скандал възникнал след оттеглянето на Cryo-save.

В отговор на интереса, който предизвика статията  и разследване на BBC от 22.10.2019 , засягащи съхранението на стволови клетки от тъканна банка Cells4life, започнахме анализ за подвеждащата и  порочна практика на банката да заблуждава бъдещи родители. Поради спецификата на материята се базираме на решенията на ASA и CAP, публикувани в сайта на институциите.

Ново разследване и решение на  ASA срещу Cells4life е за  метода на изолиране на стволови клетки TotyCyte, където самата компания заявява , че този метод не е прилаган клинично.  Липсата на всякакви независими протоколи и доказателства, че системата TotyCyte изолира “повече клетки, до 3X  повече клетки  и повече терапии” се счита за заблуждаваща и подвеждаща информация, с което Cells4Life застрашава интересите на потребителите. Заблудата която компанията използва се основава на невярна  информация, недоказана и не приложена до момента клинично. В решението на комисията е отбелязано, че Cells4life си е тествала системата при вътрешни условия, а не от независими медицински компетентни органи. Съхранението на стволови клетки и тяхното прилагане за бъдещо лечение е в компетенцията на здравните институции и подлежи на независими оценки на най-високо ниво. Още едно подвеждащо, невярно и заблуждаващо твърдение на Cells4life е че „ забавеното прерязване на пъпната връв на вашето бебе е само със Cells4life “ . ASA посочва в своето решение, че това e  в нарушение на CAP code, както и раздел 12.1 включващ медицински и здравни практики. Комисията констатира, че Cells4life НЕ разполага с адекватни доказателства, с които да подкрепи което и де от твърденията !!!

Решенията на ASA и CAP са публикувани на сайта на органа. https://www.asa.org.uk/rulings/cells4life-group-llp-G19-1018431.html

Медия като BBCnews се натъква на рекламен блог в сайта на компанията Cells4Life, за времето на клампиране /спиране на потока кръв към бебето/ след раждането. Здравния регулатор  NICE -UK има ясни правила за  този процес. В същото време, Cells4life рекламира в блог различна практика, която е в нарушение на здравните разпоредби. След отправено запитване от BBC,  главния оперативен директор на Cells4life признава, че наистина е “грешка“. Медията констатира няколко такива „грешки „ и публикува, че през 2015 г. Агенцията за рекламни стандарти ASA е водила разследване срещу Cells4life. Направихме справка в сайта с решенията на ASA  и открихме - решение на агенцията от 2015 г., че компанията разпространява неверни твърдения за съхранението на цяла кръв, като по-добър метод.

Решенията на ASA и CAP са публикувани на сайта на органа

https://www.asa.org.uk/rulings/cells4life-group-llp-a14-259676.html

На местно ниво Cells4life се представлява от ф-ма  Тъканна банка Садаса  2007 ЕООД. След задълбочена справка в агенцията по вписване  става ясно, че капитала на фирмата е 10 лева. Още по-стряскащо е, че тъканната банка не се представлява от лекар, по изискванията за регистрация !

В понеделник, от  Тъканна банка  Садаса - представител на Cells4life за България, излязоха   с изявление, че „използват само доказани клинични методи на система за изолиране на стволови клетки TotiCyte  и че  „Подобна информация не е разпространявана от Агенцията за стандарти в рекламата (ASA) във Великобритания, нито от BBC.“

Изявлението което направиха Садаса - Cell4Life e заблуждаващо и поражда съмнения - дали е въпрос на некомпетентност или съзнателна лъжа, както е видно от  решението  ASA .  https://www.asa.org.uk/rulings/cells4life-group-llp-G19-1018431.html

В същото изявление се казва, че работят в 52 държави. Отново направихме справка в сайта UK, в който са описани само 8 държави. https://cells4life.com/contact/

Въпроси като:

Как функционира и се следи медицинска услуга без лекар, както е в случая на Садаса – Cells4life?

Какво става с правата на българските семейства, които са заблудени и подведени от Cell4life, че метода който използват дават повече клетки и повече терапии ?

Какво трябва да знаят бъдещите родители – семействата , за да не са лесна мишена на рекламни трикове?

Ще се отговорят по-нататък в Агенция “Стандарт”.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички