Маските се връщат. Къде?

Причината отново е ковид

Маските се връщат. Къде? | StandartNews.com

Маските се връщат.

Засега само в самолетите.

Световната здравна организация (СЗО) призовава пътниците да носят маски по време на дълги полети. В Европа подвариантът XBB.1.5 е открит в малки общности, но рискът от разрастване на заразата е голям, съобщават представители на СЗО на брифинг, цитирани от Euronews и dir.bg.

Пътниците трябва да бъдат посъветвани да носят маски в условия на висок риск, като например при полети на дълги разстояния, заявява Катрин Смолуд, старши служител за спешни случаи на СЗО за Европа.

"Това трябва да бъде препоръка, отправена към пътниците, пристигащи от всяко място, където има широко разпространено предаване на COVID-19", добави тя.

ХBB.1.5 - най-заразният вариант на Omicron, открит досега - е причина за 27,6 % от случаите на COVID-19 в Съединените щати през седмицата, приключила на 7 януари, съобщават здравните служители.

Не е ясно дали XBB.1.5 ще предизвика своя собствена вълна от глобални инфекции. Настоящите ваксини продължават да предпазват от тежки симптоми, хоспитализация и смърт, твърдят експертите.

"Страните трябва да разгледат доказателствената база за тестване преди заминаване" и ако се обмислят действия, "мерките за пътуване трябва да се прилагат по недискриминационен начин", казва Смолуд.

Това не означава, че на този етап агенцията препоръчва тестване на пътниците от Съединените щати, добавя тя.

XBB.1.5 е още един наследник на Omicron, най-заразният и сега доминиращ в световен мащаб вариант на вируса, който причинява COVID-19. Той е "издънка" на XBB, открит за първи път през октомври.

Опасенията за разпространението на XBB.1.5 нарастват на фона на рязкото увеличаване на случаите на COVID в Китай, след като страната се отказа от политиката си на "нулев COVID" миналия месец. Според данни, съобщени от СЗО по-рано този месец, анализ на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията показва преобладаване на подлиниите Omicron BA.5.2 и BF.7 сред локално придобитите инфекции.

Какъв е рискът при пътуване?

Във вторник Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) издадоха препоръки за полетите между Китай и Европейския съюз. Те включват "нефармацевтични мерки за намаляване на разпространението на вируса, като носене на маска и тестване на пътниците, както и мониторинг на отпадъчните води като инструмент за ранно предупреждение за откриване на нови варианти".

Агенциите препоръчват "да се извършва и случайно тестване на извадка от пристигащи пътници" и "засилено почистване и дезинфекция на самолетите, обслужващи тези маршрути".

Миналата седмица Интегрираната група на ЕС за реагиране при политически кризи (IPCR) - орган, съставен от служители на 27-те правителства на ЕС - също препоръча всички пътници на полети от и за Китай да носят маски и да се извърши случайно тестване на пътниците, пристигащи от Китай.

Много учени, включително от СЗО, смятат, че Китай вероятно не съобщава истинските мащаби на епидемията.

Повече от 20 държави - включително Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция - изискват тестове за COVID от пътуващите от Китай.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай