Властите: Няма Легионерска болест в Слънчев бряг

Починаха 2 британски туристи със съмнение, че са заразени с инфекциозното заболяване

Властите: Няма Легионерска болест в Слънчев бряг | StandartNews.com

Отрицателни са пробите, взети от хотел в Курортен комплекс „Слънчев бряг“, където починаха двама британски туристи, за които има съмнение, че са заразени с инфекциозното заболяване Легионерска болест, съобщават от Министерство на здравеопазването. Информацията за двамата туристи беше публикувана в британски медии.

Във връзка със съмненията за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест (легионелоза) на двама граждани на Великобритания, Министерството на здравеопазването информира, че ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания.

По отношение на конкретните случаи със съмнения за заразяване с инфекциозното заболяване Легионерска болест МЗ обръща внимание, че хотелите в Курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ - Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели.

Пробите, взети от конкретния хотел преди началото на летния туристически сезон, са отрицателни.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10%.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водопроводни и душови инсталации, климатици с водна циркулация и други водни съоръжения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай