Вирусолог със страшни думи за птичия грип, да се притесняваме ли

Грипът има изградена мрежа в цял свят, изтъкна проф. Радостина Александрова

Вирусолог със страшни думи за птичия грип, да се притесняваме ли | StandartNews.com

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова коментира пред Bulgaria ON AIR разпространената от СЗО информация за птичия грип.

"Вирусите са с нас. От началото на миналата година птичия грип се разпространява доста интензивно. До момента повече от 50 млн. птици или са загинали поради болестта, или са били унищожени, с цел ограничаване на разпространението в САЩ и още 50 млн. в Европа. Тя засяга домашните, дивите птици. Хората се заразяват от птици - при директен контакт. Предаването от човек на човек е много трудно, но не трябва да забравяме, че грипните вируси са изменчиви", смята вирусологът и успокои, че всичко това се следи много стриктно. 

"Грипът има изградена мрежа в цял свят. Няма да се започне от нулата с ваксината. Имаме данни, че някои от наличните противогрипни агенти биха ни помогнали. Притеснява ме, че вирусът засяга много сериозно птиците. Може да нанесе много щети. Има единични случаи на регистрирани хора. Към момента няма място за притеснение, тъй като нямаме данни, че той се разпространява между човек и човек. Трябва да се следи", заяви проф. Александрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай